Bábok, játékok

 

A bábjáték nagyon alkalmas módszer a gyermeki személyiség fejlesztésére sokoldalú, komplex hatása miatt. A bábjáték a gyermekek számára felhőtlen örömet és játékot jelent, így bábozás közben észrevétlen sajátít el ismereteket, teremt kapcsolatot a világgal. A bábok a vizuális nevelésre alkalmas eszközök, de a foglalkozásokon ennél nagyobb feladatuk is van, mivel a bábok segítségével vizualizálunk, játszunk el és tanulunk meg új dalokat, így a gyermekek fejlődését tekintve még értékesebbek és sokoldalúbbak.

A foglalkozáson használt bábok mindegyikéhez tartozik egy-egy mondóka, dal vagy történet, melyet a gyermekek már akkor elkezdenek énekelni, vagy szavalni, amint elővettem a bábot.

 A kéz és ujjbábok mellett fakanálból készített bábokat is használunk, melyeket egyszerű kialakításuk és használhatóságuk miatt szeretnek nagyon a gyerekek.

 

Az alábbi öt ujjú, állatos kesztyűbábbal tanuljuk meg az állatok hangjait, ismerkedünk meg a ház körüli állatokkal és tanulunk meg egy-egy dalocskát vagy mondókát, melyeket hol a mutató, hol a kisujjunkon csücsülő állatokról énekelünk.

"Itt ül egy kis kosárba, királynénak leánya..." - hangzi el a dalocska, mikor ezzel a kis szőke királyleánnyal kezdjük el a körjátékot.

A három szabólegényke vándorútra indul... A gyerekek mindig nagy élvezettel játszák el, énekelnek és tapsolnak a dalhoz, mely vidámságával és humoros szövegével pillanatok alatt belopja magát a gyerekek szívébe.

Ugye ismeritek az A part alatt című gyermekdalt? A foglalkozásokon nem csak elénekeljük, de el is játszuk a bábok segítségével az ismert dalocskát.

" - Kukurikú, jó reggelt!

szól a kakas, ha felkelt.

Rajta, rajta gyerekek,

ágyatokból keljetek!"

"Sárga csikó, csengő rajta,

vajon hová megyünk rajta?

Uzsedáré, uzsedom."

Az alábbi Ritmus-ugróiskolával kezdünk el ismerkedni a ritmusokkal, melyet cserélgetni, eltapsolni vagy egy báb segítségével ki is lehet ugrálni. :)

Az alábbi, barátságos ujjbábok segítségével tanuljuk meg a különböző állathangokat, az állatokról szóló kis mondókákat.

Hogy a hangszerélmény se maradjon ki, az itt látható ritmushangszerekkel egész zenekart hozunk létre az órákon.

Egy nagyon kedves, a "Tulipánból paprika,..." című, igazi varázslós mondókát tanulunk meg ezzel a saját készítésű, kinyitható, lapozható kis segédeszközzel.